Ga naar de inhoud Ga naar de footer

Nominatie Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

In de bruisende stad Leeuwarden, waar de geschiedenis naadloos versmelt met de moderne tijd, schittert bouwbedrijf van der Hoek opnieuw op het podium van de architecturale prestaties. Na de glorieuze triomf van het winnen van de prestigieuze Gulden Feniks in 2022 voor het majestueuze pand De Utrecht, komt het bedrijf nu opnieuw in de schijnwerpers te staan met een nieuwe opmerkelijke prestatie.

Het is een mooie ochtend wanneer het nieuws de stad doordringt als een warme bries: het bedrijfsgebouw en de directeurswoning van de voormalige vleesgroothandel De Klasse, gelegen aan de statige Gysbert Japicxstraat 44-46, zijn genomineerd voor de befaamde Erfgoed Duurzaamheidsprijs van 2023. Een eer die niet lichtvaardig wordt ontvangen in de wereld van erfgoedbehoud en duurzame ontwikkeling.

 

De klasse

De Klasse, ooit een levendige spil in de lokale economie, is door de tand des tijds getekend, maar haar majestueuze gevels en verhalen uit het verleden blijven fier overeind staan, als een testament van de vervlogen glorie. Het is aan bouwbedrijf van der Hoek, met zijn ongeëvenaarde reputatie voor vakmanschap en toewijding, om deze historische schat nieuw leven in te blazen en haar te transformeren tot een oase van moderniteit, terwijl het erfgoed en de ziel van het gebouw behouden blijven.

 

"Mijn eerste reactie toen ik bij dit pand naar binnenliep was: wat een potentie. Veel ruimte, veel mooie klassieke en monumentale details."

 

Op de avond van de prijsuitreiking verzamelt de gemeenschap zich in afwachting van het verlossende woord. Als de naam van bouwbedrijf van der Hoek door de zaal galmt als de trotse winnaar van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs van 2023, wordt het met gejuich begroet en met een gevoel van trots dat tot ver buiten de stadsgrenzen reikt. Want vandaag de dag, in het hart van Leeuwarden, blijft de erfenis van het verleden levend, bloeiend en inspirerend voor generaties die nog komen.

Wilt u meer lezen? Download dan het artikel "Bouwen in het Noorden" (pdf)